Tips om kozijnen te schilderen

Kozijn Schilderen

Tips om kozijnen te schilderen

Zelf je kozijnen schilderen

Je kozijnen schilderen is veel eenvoudiger dan je denkt, vooral als je weet welke producten je werk makkelijker maken. Door het zelf te doen bespaar je vooral het uurloon van de schilder uit, dat kan tegenwoordig flink oplopen.

Laat jezelf niet afschrikken door het afplakken, iedereen kan dit na wat oefening en er zit genoeg tape op een rol om fouten te kunnen maken en opnieuw te beginnen. Na een paar ruitjes heb je de slag te pakken en voor je het weet heb je al je kozijnen in huis geschilderd!

We gaan je vandaag leren hoe je super eenvoudig je ruiten kunt afplakken. Hier gaan we niet alleen Fine Line Tape voor inzetten, maar ook Woodfield Window Protect. Zie het volgende filmpje om je een idee te geven waarom. Je handen zullen meteen beginnen te jeuken om aan de slag te gaan! Woodfield Window Protect maakt een laag over je ruit zodat, mocht je knoeien, er niks aan de hand is. Ook geeft het als voordeel dat je niet moeilijk hoeft te doen met dunne afdekfolie tussen je tape te plakken (dit is vrij lastig als je het weinig doet). Je brengt gewoon de Fine Line Tape aan in de naden, smeert de Woodfield Window Protect over de ruit en de naden van de tape en je bent klaar om te gaan schilderen. Na afloop trek je eenvoudig de tape los, waarna de beschermlaag van de Window Protect vanzelf mee los komt.

Een video zegt meer dan 1000 woorden, kijk zelf maar eens hoe makkelijk het is:

 

Even op een rijtje wat we allemaal nodig hebben om handig en vlot te werken:

 • Een ontvetter. Hier hebben wij een topproduct voor: Clearline super ontvetter
 • De tape die je moet gebruiken hebben we al eerder aangehaald, de Woodfield Fine Line Tape is een top tape voor deze klus met een zeer goede prijs / kwaliteit verhouding
 • Ook is een schuurblokje super fijn om mee te werken, deze raden wij aan: SiaSponge Combiblock
 • Voor kozijnen komt de Nelf Xcellent Resist Satin het beste uit de verf. Dit is een verf die ook makkelijk schoon gehouden kan worden en heeft een uiterst mooie zijdeglanzend resultaat.
 • De kwasten die we aanraden voor de Nelf Xcellent Resist Satin zijn de kwasten uit de Titanium Aqua serie van Anza. Deze zijn speciaal voor de watergedragen lakken gemaakt en geven een erg goede verdeling van de verf. Als je veel vlakke stukken moet verven en niet te veel randjes / sponningen / afgeronde hoeken hebt kun je ook werken met een roller en beugel, dan raden wij de 3-delige rollerset van Anza aan, die komt met drie rollers, een beugel en een verfbakje.
 • Natuurlijk de Woodfield Window Protect om de ruit te beschermen tegen knoeien. Deze kun je het beste combineren met de Viltroller Elite van Anza en een simpele beugel als de voordeel beugel van Anza
 • Eventueel bij een compleet nieuw kozijn dat nog nooit geschilderd is en nog een grondlaag nodig heeft: Nelf Xcellent Unigrond. Deze kan met de zelfde rollers en kwasten worden verwerkt, dus met de Aqua Titanium serie en de Anza Antex rollers.

 

Je gaat als volgt te werk:

 1. Ontvet alle te verven oppervlakken met de ontvetter. Dit kan gewoon met een spons of een doek! Even laten drogen en het is klaar.
 2. Verwijder eventueel loszittende verfschilfers van vorig schilderwerk.
 3. Schuur alle oppervlakken lichtjes met het combiblock. Als er veel oud schilderwerk op zit dat aan het afblotten is, schuur deze wat beter op. Alles moet fijn aanvoelen, groftes moeten er niet echt meer zijn. Door de verschillende hoeken van het combiblock is het heel eenvoudig om alle groeven netjes aan te pakken.
 4. Verwijder alle stof van het schuren. Even met de stofzuigerslang overal langs en eventueel nog een keer met de ontvetter en een sponsje overal langs zodat alle restjes mooi weg zijn.
 5. Heb je een gloednieuw kozijn dat nog nooit geschilderd is? Als de ruiten er nog niet in zitten kun je nu alles schilderen met de GRONDVERF. Zitten de ruiten er al in? Ga dan verder zoals stap 6. Als je de grondverf er op hebt zitten, laat het dan een dag goed drogen. Daarna werk je de oneffenheden weg met een schuurblokje, zodat je geen bobbels krijgt met de lak. Ook weer even stofvrij maken natuurlijk. Hierna kun je gewoon weer verder met stap 6.
 6. Breng de tape aan op de ruit. Deze moet je er strak in krijgen, maar hier hebben we natuurlijk filmpjes voor. Je mag het gerust een paar keer proberen, tape genoeg! Na een paar strakke lijnen te hebben gemaakt zal je er slag in krijgen en doe je in een mum van tijd je hele huis. Zie de video’s in de videosectie van deze blogpost, dan krijg je een heel goed idee hoe het moet.
 7. Breng de Woodfield Window Protect aan over de tape heen. Dit kun je makkelijk en snel doen met de roller. De Window Protect is lichtdoorlatend, dus het zal niet donker worden in huis. Laat deze goed drogen, het beste is 24 uur maar je kan in principe na een uur of 4 al aan de slag met schilderen.
 8. Nu gaan we de lak aanbrengen. Voor het allermooiste resultaat laat je de verf een dag drogen, waarna je het heel lichtjes schuurt en nogmaals de lak aanbrengt.
 9. Nu kun je de tape en de Window Protect verwijderen. Pak een hoekje van de tape en maak het los van buiten naar binnen, zie hier ook voor het filmpje in de videosectie van deze post.
 10. Klaar! Genieten van het resultaat!

 

Pro Tip: heb je last van gaatjes en scheuren in je kozijn? Dan kun je deze makkelijk opvullen met plamuur van Jansen. Ontvetten, opvullen met plamuur, even gladstrijken met een spatel of de vinger, laten drogen en lichtjes schuren, dan kun je er gewoon over heen schilderen.

Pro Tip: is er verf onder je tape doorgelopen? Geen probleem! Pak een scheermesje en ga voorzichtig over de verfrestjes heen, je zult zien dat ze er makkelijk vanaf vallen zonder je ruit te beschadigen.

 

Videosectie

Video’s maken alles tegenwoordig makkelijker, dus we hebben voor jou de beste Youtube Schilder Sterren gezocht en op een rijtje gezet hoe je te werk moet gaan. Zo veel makkelijker dan zelf alles uitvogelen! Na deze video’s weet je hoe de pro’s het doen en kun jij je eigen kozijnen ook als een profesional schilderen. als je vragen hebt kun je altijd in onze chat terecht. Succes!

1: Ontvet alle te verven oppervlakken met de ontvetter. Dit kan gewoon met een spons of een doek. Even laten drogen en het is klaar.

2: Verwijder eventueel loszittende verfschilfers van vorig schilderwerk.

3: Schuur alle oppervlakken lichtjes met het combiblock. Als er veel oud schilderwerk op zit dat aan het afblotten is, schuur deze wat beter op. Alles moet fijn aanvoelen, groftes moeten er niet echt meer zijn. Door de verschillende hoeken van het combiblock is het heel eenvoudig om alle groeven netjes aan te pakken.

4: Verwijder alle stof van het schuren. Even met de stofzuigerslang overal langs en eventueel nog een keer met de ontvetter en een sponsje overal langs zodat alle restjes mooi weg zijn.

Stap 1, 2, 3 en 4 worden mooi weergegeven door dit filmpje van Eigen Huis & Tuin. De stappen komen in grote lijnen overeen met hoe wij het aanraden. Hier doen ze het machinaal, maar voor wat kozijnen te schuren heb je aan wat combiblockjes genoeg. Een machine aanschaffen voor dit werk wat je misschien eens in de 5 – 10 jaar doet is wellicht wat te duur.

5: Heb je een gloednieuw kozijn dat nog nooit geschilderd is? Als de ruiten er nog niet in zitten kun je nu alles schilderen met de Nelf Xcellent Unigrond. Zitten de ruiten er al in? Ga dan verder zoals stap 6. Als je de grondverf er op hebt zitten, laat het dan een dag goed drogen. Daarna werk je de oneffenheden weg met een schuurblokje, zodat je geen bobbels krijgt met de lak. Ook weer even stofvrij maken natuurlijk. Hierna kun je gewoon weer verder met stap 6.

Noot: de Fine Line Tape van Woodfield die wij aanraden laat ook geen plakresten achter en is vergelijkbaar met de tape die de schilder in de video gebruikt.

6: Breng de tape aan op de ruit. Deze moet je er strak in krijgen, maar hier hebben we natuurlijk filmpjes voor. Je mag het gerust een paar keer proberen, tape genoeg! Na een paar strakke lijnen te hebben gemaakt zal je er slag in krijgen en doe je in een mum van tijd je hele huis.

Mocht jij nou net als in bovenstaand filmpje meerdere lagen willen gaan schilderen, dan raden wij de Xtra Strong Fine Line Tape aan van Woodfield, deze is wat sterker zodat hij niet scheurt bij het verwijderen.

7: Breng de Woodfield Window Protect aan over de tape heen. Dit kun je makkelijk en snel doen met de roller. De Window Protect is lichtdoorlatend, dus het zal niet donker worden in huis. Laat deze goed drogen, het beste is 24 uur maar je kan in principe na een uur of 4 al aan de slag met schilderen.

8: Nu gaan we de lak aanbrengen. Voor het allermooiste resultaat laat je de verf een dag drogen, waarna je het heel lichtjes schuurt en nogmaals de lak aanbrengt.

Een andere goede video is deze:

9: Nu kun je de tape en de Window Protect verwijderen. Pak een hoekje van de tape en maak het los van buiten naar binnen.

Een andere goede video die het verwijderen van de tape demonstreert is deze:

Mocht jij nou ook meerdere lagen gaan schilderen, dan kun je ook de eerdergenoemde Xtra Strong Fine Line Tape gebruiken.

Klaar! Genieten van het resultaat!

Bij het Schildersmagazijn zijn alle bestellingen boven de 50 euro gratis verzonden. Als een van de weinige Nederlandse verfwebshops is je bestelling morgen al bij je op de stoep als je vandaag voor 14.30 besteld hebt. Onze verf wordt met gespecialiseerde verfkoeriers verzonden, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Succes met de klus!

Deel dit bericht

Marcel Van beek
Marcel Van beek
Beoordelaar
5/5
4 weken geleden
Anoniem
Anoniem
Beoordelaar
5/5
4 weken geleden
Unal B.
Unal B.
Beoordelaar
5/5

Het product en de levering zijn uitstekend, bedankt

1 maand geleden
Patrick
Patrick
Beoordelaar
4/5
1 maand geleden
Patricia Ide
Patricia Ide
Beoordelaar
4/5
2 maanden geleden
marcel
marcel
Beoordelaar
5/5

contact makkelijk gemaakt goed en vriendelijk geholpen

2 maanden geleden
Maurice
Maurice
Beoordelaar
5/5

Prima geregeld, snelle levering

3 maanden geleden
Anoniem
Anoniem
Beoordelaar
5/5

Prima!

4 maanden geleden
Johan
Johan
Beoordelaar
5/5

Communicatie snel en duidelijk. Levering op de afgesproken tijd.

4 maanden geleden